Over de menopauze
De menopauze is het moment waarop een vrouw haar laatste menstruatie heeft. Gemiddeld gebeurt dit rond het 51e jaar, maar elke vrouw is hierin uniek. De jaren voorafgaande aan de menopauze worden de perimenopauze of overgang genoemd en treden meestal op tussen de leeftijd van 40 tot 60 jaar.
Tijdens de overgang verandert de lichaamseigen hormoonproductie van de vrouw. Dat is een natuurlijk proces dat echter gepaard kan gaan met meerdere typische overgangsverschijnselen zoals opvliegers, prikkelbare gevoelens, wisselende stemmingen, vermoeidheid, extra transpiratie of juist een droge huid. Gevolgen die de kwaliteit van het leven van de vrouw nadelig kunnen beïnvloeden.
Tijdens de overgang verandert er het een en ander
De overgang is een nieuwe, natuurlijke levensfase en absoluut geen ziekte. Het is letterlijk de overgang van vruchtbaar zijn naar niet meer vruchtbaar zijn. Veel vrouwen zien tegen deze fase op, maar ontdekken vaak later juist de positieve kanten van deze levensfase. Anderen verheugen zich bijvoorbeeld op het einde van de menstruatie.
Hoe dan ook, als natuurlijk onderdeel van het ouder worden, is de overgang vaak een tijd van bewustzijnsverandering en het vinden van een nieuw evenwicht in het leven. Lichamelijke signalen kunnen je bijvoorbeeld soms motiveren om een nieuwe koers uit te zetten en je dromen eindelijk te verwezenlijken. Alles is in beweging, van binnen en van buiten. We nemen afscheid van sommige zaken maar daarvoor in de plaats komen ook weer nieuwe kansen. De verschillende manieren waarop vrouwen hiermee om kunnen gaan, hangt vaak samen met hun persoonlijke levensverhaal. Het is zowel een uitdaging als een kans. Om je tijdens de overgang te ondersteunen, is er Menoelle. Wil je meer weten over hoe Menoelle je precies kan helpen?
Overgangsklachten kunnen van vrouw tot vrouw variëren en de levenskwaliteit op verschillende manieren beïnvloeden.
Fases van de overgang
Voor veel vrouwen is de overgang een ingrijpende tijd in hun leven. Bij de meeste vrouwen duurt de overgang tussen de 5 en 15 jaar. De hormonale veranderingen in deze periode beïnvloeden niet alleen het lichaam en de emoties, maar vaak ook de levenskwaliteit, relatie met de partner of het dagelijks functioneren op het werk. Veel vrouwen beleven de overgang daarom ook als een periode van onrust. De overgang kun je onderverdelen in 3 fasen: de pre- of perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze. Het begin van de overgang wordt de pre- of perimenopauze genoemd. Tijdens deze fase gaan de hormonen schommelen en wordt de menstruatie onregelmatig. De cycli kunnen dan korter of juist langer worden, terwijl menstruatieongemakken heftiger of juist minder heftig kunnen zijn. Gemiddeld merken vrouwen de eerste veranderingen rond hun 47ste jaar, maar bij sommige vrouwen kan dit ook eerder beginnen. Ook zijn er vrouwen van in de 50 die nog niet in de overgang zijn. Iedere vrouw is wat dat betreft heel uniek. Je kunt hier meer lezen over de verschillende fasen van de overgang en wat deze inhouden.