Wij doen tegenwoordig yoga nidra-meditaties die ons helpen beter te ontspannen. Onze ervaring is dat we er goed van uitrusten en er beter en dieper van gaan slapen. Dat is nog eens fijn! Misschien ook iets voor jou?
Heb je last van slapeloosheid ? Al dan niet door de overgang? Dan is yoga nidra echt iets voor jou! Yoga nidra doe je gewoon op je bed of op een matje op de vloer, terwijl je luistert naar een geleide meditatie. Als wij yoga nidra doen vlak voordat we gaan slapen, stappen wij de volgende morgen frisser, fitter en positiever uit bed. Bovendien voelen wij ons lekkerder in ons vel. Top dus!
Wat is yoga nidra?
In de letterlijke betekenis is yoga nidra de ‘de slaap van de yogi’. Het is de periode waarin je niet echt slaapt, maar ook niet echt wakker bent. Het brengt je in de diepste vorm van ontspanning. Je zet je gedachten even helemaal stil. En daar rust je heel erg goed van uit, zowel in je lijf als in je hoofd. In het dagelijkse leven merk je dat je een betere concentratie hebt, jezelf energieker voelt en dat je creatiever bent.
Hoe doe je yoga nidra?
Op je bed of op je yogamat lig je in savassana, de eindhouding van de meeste yogalessen. Je luistert ondertussen naar een meditatie die je verder begeleidt. Tijdens een yoga nidra-sessie leidt een stem je door de verschillende fases van de oefening zonder dat je dus iets actiefs hoeft te doen.
San culpa
Bij yoga nidra maak je ook gebruik van een ‘san culpa’, een positieve zin die je in de tegenwoordige tijd drie keer uitspreekt, beginnend met ‘Ik ben…’. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben gezond, krachtig en vol energie’. Dit kun je in gedachten doen of hardop. Je zegt hem op het moment dat je in die diepe ontspanning bent. In een wakkere onbewuste zijnstoestand, net tussen bewustzijn en onbewustzijn in. Jouw san culpa – hartenwens – wordt zo meer bekrachtigd.
Onze favoriete yoga nidra-sessies
Als je je verder wilt verdiepen in yoga nidra kun je op YouTube video’s bekijken van Amrit Yoga Institute. Hier vind je meerdere yoga nidra-video’s. Ontdek zelf wat goed voor je voelt en wat bij je past!
Onze selectie is allemaal in het Engels, maar als je ‘yoga nidra Nederlands’ intikt op YouTube krijg je ook een selectie in het Nederlands. Wij houden nu eenmaal meer van Engels, jij misschien niet. Onderzoek dan de Nederlandse versies!
20 minuten: Deze yoga nidra gaat echt over ontspannen en overgave. Simpel en helder.
Lekker in de ochtend voor je werk, of gedurende de dag, als je gespannen bent.
Liam Gillen van het Amrith Yoga Institute. Hij geeft ook een goede uitleg aan het begin over yoga nidra. Als je dat eenmaal gehoord hebt kun je beginnen op 5.00 minuten en dan begint de yoga nidra-sessie. Liam richt zich erg op de ademhaling. En dat is fijn als je bij jezelf merkt dat je adem hoog zit, je gespannen bent en het gevoel hebt dat je erg in je hoofd zit.
39 minuten: Deze yoga nidra richt zich op zelfliefde. Fijn om te doen als je merkt dat je weer eens te streng bent naar jezelf. Wij doen deze vaak voor het slapen.
54 minuten: Dit is een langere en intensere yoga nidra, zeg maar voor gevorderden. Voor als je al iets bekender bent met yoga nidra. Wij doen deze vaak voor we gaan slapen.
Van dezelfde yogalerares:
57 minuten: Dit is een langere en intensere yoga nidra, voor gevorderden.
9 minuten! :Een korte sessie yoga nidra. Voor als je weinig tijd hebt maar toch even wil intunen op jezelf en in contact wil komen met je lichaam. Je wordt er sterk, rustig en gefocust door.
10 minuten: Yoga nidra ingesproken door een man, soms vind je dat fijn. Het is ook zoeken naar welke stem jou het beste laat ontspannen.
Slaap zacht!
Ook leuk om te lezen
Begin jij ook de dag met tien suikerklontjes? Klinkt raar toch, maar veel mensen doen dat, zonder het te beseffen. Ontbijtgranen en fruitsap zitten vol met(...)
Vandaag hebben we het over het boek ‘Nooit meer piekeren’ van Marleen Derks, psycholoog en grondlegger van de piekerpoli. We willen van haar weten wat piekeren(...)
Premenopauze, menopauze, postmenopauze. Dit zijn de verschillende fases van de overgang maar wanneer zit je in de overgang? Wat gebeurt er? Wanneer ben je eruit en(...)