In een ideale wereld koken we elke dag met verse groente, maken we zelf onze sausjes en gebruiken we geen potjes en zakjes. Maar ja, onze tijd is beperkt en we grijpen geregeld naar die potjes die in de kast staan te wachten op die dag dat je geen verse groente in huis hebt, geen zin hebt of gewoon snel een maaltijd op tafel moet zetten. Want gemak dient te mens, nietwaar? Daarom dit recept, wat dit is echt in een handomdraai gedaan. Zet tegelijkertijd de pasta op het vuur en je zult zien: tien minuten later is de pasta gaar en de pesto klaar.
Pesto uit een potje lijkt handig, maar vaak zit het vol goedkope vulmiddelen, conserveermiddelen en onnodig veel zout. Ingrediënten zoals zonnebloemolie, cashewnoten of aardappel horen niet thuis in echte pesto. Bovendien missen deze potjes de volle smaak van verse kruiden en goede olijfolie. Zelf pesto maken kost maar tien minuten en is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder. Met dit eenvoudige recept maak je in een handomdraai de lekkerste pesto die je ooit hebt geproefd.
Ingrediënten voor vier personen
• 400 g spaghetti of penne
• 50 g pijnboompitten
• 50 g Parmezaanse kaas (of half Parmezaan, half pecorino)
• 1 teentje knoflook (optioneel)
• Flinke handvol verse basilicumblaadjes
• 100 ml extra vergine olijfolie
• Kneepje citroensap (optioneel)
• Peper en zout
• Kookvocht van de pasta
Zo maak je het
1. Kook de pasta:
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Rooster de pijnboompitten:
Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Rooster de pijnboompitten tot ze goudbruin zijn. Dit duurt 5-8 minuten, maar blijf erbij – ze verbranden snel.
3. Maak de pesto:
Doe de kaas in een keukenmachine of hakmolen, samen met de basilicumblaadjes en eventueel het teentje knoflook. Hak fijn. Voeg de olijfolie toe en meng opnieuw. Laat de pijnboompitten iets afkoelen en voeg deze toe. Mix tot de pesto zo grof of fijn is als je wilt. Breng op smaak met peper, een klein beetje zout (de kaas is al zout) en eventueel een kneepje citroensap.
4. Meng de pesto met de pasta:
Giet de pasta af en vang een kopje kookvocht op. Doe de uitgelekte pasta terug in de pan en roer de pesto erdoor. Voeg een scheutje kookvocht toe om de saus romiger te maken. Blijf mengen tot alles goed is verdeeld.
Serveer met extra groente
Wil je extra groente aan je maaltijd toevoegen? Serveer de pasta met een frisse salade of roergebakken groenten. Voor een koolhydraatarme optie kun je de pasta vervangen door courgetti.
Ook leuk om te lezen
Vrouwen hebben vier keer vaker last van migraine dan mannen, en hormoonschommelingen spelen hierbij een belangrijke rol. Uit onderzoek van neuroloog en bioloog dr. Gisela Terwindt,(...)
Om fitter, strakker en gezonder te worden, moeten we minimaal 105 minuten per week bewegen blijkt uit onderzoek. Een kwartier per dag, dat is te doen(...)
Geen zin in gedoe? Dan is deze lazy pokébowl echt iets voor jou. Simpel, snel en boordevol smaak! Dit recept combineert de ingrediënten van sushi, maar(...)