Wat zijn symptomen van de overgang? Want vrouwen rond de 45 jaar hebben opeens allerlei vage klachten en vragen zich af: ben ik soms in de overgang? Daarom een lijst met 33 symptomen van de overgang. En het verhaal over hoe het bij ons begon.

Vrouwen in de overgang klagen dat ze vaak moe zijn. Ze hebben meer behoefte aan tijd voor zichzelf en rommelen een beetje met hun ongesteldheid. Allerlei klachten hebben ze en ze zitten niet lekker in hun vel. Veel vrouwen hebben naast die moeheid ook ineens nieuwe, vage klachten die niet meer weggaan.

Broze nagels, dunner haar

Toen wij in de overgang kwamen merkten we bijvoorbeeld dat onze nagels niet meer zijn dan ze ooit waren geweest. Ze waren broos, braken snel en leken wel dunner. Ook hadden we indruk dat ons haar dunner werd. Of nee, het was ook echt dunner.

Droge huid

En ja hoor: ons vel werd slapper en rimpeliger. Onze huid werd droger. Ook nieuw destijds: pijn in onze kniegewrichten, zelfs wanneer we fietsten. Bovendien kregen we slechtere ogen. Dat ging echt hard. We hebben inmiddels allebei een leesbril.

Concentratieproblemen

Lange autoritten, waar we vroeger onze hand niet voor omdraaiden, waren ineens doodvermoeiend. Concentratie werd ook een dingetje, eh… een ding!. Regelmatig dachten we: wat ging ik ook alweer doen?

Overgevoeligheid

Teksten uit ons hoofd leren… dat was ook zoiets. Dat ging altijd moeiteloos, nu was het echt blokken. Het leek ook wel alsof alles veel harder binnenkwam. Een soort overgevoeligheid voor omgevingsgeluiden. Voor prikkels. En we waren vaak boos! Om niks, uit het niets. Niet te doen. Daar waren we dan weer geïrriteerd en gefrustreerd over.

Melancholie

Het leek wel alsof we anderen steeds minder dulden. Ook de melancholie was stilletjes ons leven binnengeslopen. We waren eigenlijk best onhebbelijke schepsels geworden. Alleen met elkaar konden we nog overweg. Omdat we alles samen deelden. Daardoor vonden we de herkenning waar we beiden zo naarstig naar op zoek waren geweest.

Beginnende overgang

Herkenbaar? Er is dan niets mis met je, je zit gewoon in de beginnende overgang. Een therapie of aan je geestelijke of lichamelijke gezondheid twijfelen is echt niet nodig. Maar je moet wél weten wat er aan de hand is: je gaat immers naar een andere fase. De overgangsklachten kunnen al vanaf je vijfenveertigste beginnen. Soms zelfs eerder.

Emotionele schommelingen

Je merkt bijvoorbeeld dat je emotioneel begint te wankelen. Maar je denkt: ik ben nog zo jong en ik word nog ongesteld. Dus je wijt al die lichamelijke kwaaltjes en emotionele schommelingen niet aan de overgang. Maar ondertussen zit het je wel in de weg. Vooral de emotionele schommelingen kunnen echt zwaar worden.

Symptomen van de overgang

Vrouwen rond de vijfenveertig die zich niet goed voelen of vage kwaaltjes hebben, moeten zich afvragen of ze in de overgang zijn. Daarom vind je hieronder een lijst met 33 symptomen van de overgang:

  1. Altijd moe, lusteloos
  2. Stemmingswisselingen
  3. Depressieve gevoelens/somberheid
  4. Kort lontje
  5. Stressgevoelig
  6. Gejaagd gevoel/nervositeit
  7. Hartkloppingen
  8. Benauwdheid, kortademigheid
  9. Duizelig
  10. Rusteloze benen in de nacht
  11. Onzekerheid/angst/paniekaanvallen
  12. Vergeetachtigheid
  13. Concentratieproblemen
  14. Moeilijk op woorden komen
  15. Onhandig/stoten
  16. Vaginale droogheid: pijn bij vrijen, na vrijen, na het fietsen
  17. Vaginale infecties
  18. Onregelmatige menstruatie
  19. Hevig bloedverlies tijdens menstruatie
  20. Pijnlijke borsten
  21. Verminderd libido
  22. Urineverlies
  23. Pijnlijke gewrichten
  24. Overbeharing
  25. Droge, schilferige huid
  26. Dunner en brozer haar
  27. Broze nagels
  28. Gevoeligheid voor licht en geluid
  29. Hoofdpijn
  30. Gewichtstoename
  31. Slaapstoornissen
  32. Verandering lichaamsgeur
  33. Misselijkheid

Ben je in de overgang of niet?

Vermoed je dat je in de overgang bent, maar weet je het niet zeker? Doe onze MenoTest om te kijken of je al in de overgang zit.

Ook kan het bijhouden van je menstruatiecyclus helpen om onregelmatigheden vast te stellen. Daar heb je tegenwoordig ook apps voor, zoals:

  • Clue Menstruatie Kalender (Apple en Android, Nederlands)
  • Cyclus Volgsysteem Lite (Apple en Android, Nederlands)

Ook leuk om te lezen

Bekijk onze Menoelle producten

Menoelle product tabletten

menoelle tabletten

Menoelle product gel

menoelle gel

Menoelle product ovules

menoelle ovules

MenoNews

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, berichten en producten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

SocialMedia

Of volg ons via de socialmedia-kanalen