Heb je oud brood liggen dat zijn beste tijd gehad heeft? Niet weggooien! Er zijn ontzettend veel manieren om oud brood om te toveren tot iets lekkers. Van knapperige croutons tot een zoete bananenbroodschotel: met deze tips geef je oud brood een tweede leven.
1. Rooster je brood voor een knapperige bite
De makkelijkste manier om oud brood weer lekker te maken, is door het te roosteren. In de broodrooster krijgt het een knapperige textuur, perfect voor het ontbijt. Wil je iets specialers? Maak een tosti in de pan:
• Besmeer twee sneetjes brood met boter (de boterkant naar buiten).
• Vul met kaas en ham.
• Bak op laag vuur tot beide kanten goudbruin zijn.
Tip: Een kneepje sriracha of een lik mosterd maakt je tosti nóg lekkerder.
2. Oud brood oppiepen in de oven
Heb je een heel brood over? Geen zorgen, je kunt het eenvoudig oppiepen:
1. Maak een schone theedoek vochtig en wikkel het brood erin.
2. Verwarm de oven voor op 180°C.
3. Leg het ingepakte brood 10 minuten in de oven.
Resultaat: een brood dat weer smaakt alsof het vers van de bakker komt!
3. Maak knoflookbrood of croutons
Oud brood is perfect voor knoflookbrood of croutons. Hier is hoe je het maakt:
Knoflookbrood
• Snijd een stokbrood bijna helemaal in plakjes.
• Meng zachte boter met knoflook, peterselie en tijm.
• Vul de sneetjes met de kruidenboter en wikkel in aluminiumfolie.
• Bak 15 minuten op 180°C.
Croutons
• Snijd oud brood in blokjes.
• Meng met olie, knoflook, zout, peper en kruiden.
• Bak 10 minuten op 180°C voor knapperige, smaakvolle croutons.
4. Recept: Bananenbroodschotel met oud brood
Dit nagerecht maak je in een handomdraai met oud brood en rijpe bananen. Perfect als toetje of zelfs als ontbijt.
Ingrediënten (voor 4 personen):
• 4 rijpe bananen
• 3 eieren
• 250 ml melk
• 1 tl vanille-extract
• ½ tl kaneel
• 8 boterhammen oud brood (wit of bruin)
• Handje chocoladechips
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 190°C.
2. Prak de bananen in een grote kom. Meng met eieren, melk, vanille en kaneel.
3. Snijd het brood in blokjes en meng met het melkmengsel. Voeg extra melk toe als nodig.
4. Schep de helft van de chocoladechips erdoor.
5. Doe alles in een ingevette ovenschaal en strooi de rest van de chocolade erover.
6. Bak 25 minuten. Is de bovenkant niet knapperig? Geef ‘m 5 minuten op 200°C.
Tip: Serveer met Griekse yoghurt voor een frisse twist.
5. Experimenteer met jouw creaties!
Of je nu broodrooster, oven of pan gebruikt, er zijn talloze manieren om oud brood weer tot leven te brengen. Heb jij een favoriet recept? Deel het met ons!
Ook leuk om te lezen
Shakshouka betekent in het Arabisch ‘een mix van alles’. En dat klopt ook. Als je de basis eenmaal onder de knie hebt kun je eindeloos variëren(...)
De overgang is een levensfase waar elke vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt, maar de klachten die erbij horen kunnen je leven flink beïnvloeden.(...)
Joyce van Ombergen-Jong is vijftig, coach en woont met haar gezin in Zuid-Spanje. En ze is in de overgang. Privé en via haar werk komt ze(...)