Vrouwen hebben vier keer vaker last van migraine dan mannen, en hormoonschommelingen spelen hierbij een belangrijke rol. Uit onderzoek van neuroloog en bioloog dr. Gisela Terwindt, in samenwerking met het LUMC en Erasmus MC, blijkt dat migraineaanvallen vaak optreden rondom de menstruatie.
Hormonen als trigger
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) melden meer dan 250.000 Nederlanders zich jaarlijks met migraineklachten bij hun huisarts. Wat opvalt, is dat vooral vrouwen tussen de 25 en 50 jaar worden getroffen. Hormoonschommelingen tijdens de menstruatie blijken een belangrijke trigger te zijn voor migraineaanvallen.
Zwaardere aanvallen rondom de menstruatie
Ongeveer 60 procent van de vrouwen met migraine krijgt aanvallen rondom hun menstruatie. Bovendien zijn deze aanvallen vaak heviger, duren ze langer, en reageren ze minder goed op acute medicatie dan aanvallen op andere momenten in de maand. Dit maakt het dagelijks functioneren voor veel vrouwen extra zwaar.
De zoektocht naar effectieve behandelingen
Door deze specifieke kenmerken is er een dringende behoefte aan behandelingen die gericht zijn op het voorkomen van menstruatie-gerelateerde migraine. Een succesvolle behandeling kan niet alleen de frequentie en ernst van de aanvallen verminderen, maar ook de kwaliteit van leven voor deze vrouwen aanzienlijk verbeteren.
Met verder onderzoek hopen experts zoals dr. Terwindt vrouwen beter te kunnen ondersteunen bij het omgaan met deze uitdagende vorm van migraine.
Ook leuk om te lezen
Lisette Thooft is gespecialiseerd in rebalancing, een diepgaande vorm van lichaamswerk die erop is gericht de balans te herstellen tussen lichaam en geest. Met regelmaat vertelt(...)
Waarom weten veel huis – bedrijfsartsen maar bar weinig van de overgang? En waar moet je dan naartoe met je overgangsklachten? Radeloos, reddeloos maar niet redeloos(...)
Als Ria en Thomas bij relatietherapeute Edith Hubers komen zijn ze al 28 jaar samen. Ze maken grapjes en voelen zich blijkbaar bij elkaar op hun(...)