Pas geleden waren wij te gast bij het ministerie van Buitenlandse zaken met onze workshop over de overgang. Wij vonden het heel leuk ons verhaal te doen voor zo’n enthousiaste zaal. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schreef een review.
‘Actrices Isa Hoes en Medina Schuurman presenteerden tijdens een twee uur durende bijeenkomst in de Grote Zaal. Zij deden dit op hun eigen speciale en soms hilarische manier. Met professionele informatie over het proces van de overgang. Met name over de ongemakken die deze periode met zich mee kan brengen. Zij werden daarin bijgestaan door bedrijfsarts Benedikte Schaapveld.
Geweldige opkomst
De geweldige opkomst van 190 collega’s – vrouwen, mannen én managers – betreft het drievoud van aanwezigheid in vergelijking met een reguliere bijeenkomst. Het toont aan hoe dit onderwerp leeft en hoe nodig het is de overgang bespreekbaar te maken en te normaliseren.
Overgang start soms al rond 40 jaar
Tijdens de sessie kregen we onder andere meer inzicht in de grootte van de omvang van de groep vrouwen (alleen al onder de aanwezigen) die te maken krijgt met lastige overgangsissues. Wie wist er bijvoorbeeld dat het proces van de overgang (vaak ongemerkt) al start rond je veertigste jaar?
Symptomen van de overgang
Tevens bleek hoe weinig wij bekend zijn met wat er zoal kan gebeuren tijdens deze fase in het leven van een vrouw. Zelfs onder de aanwezige vrouwen bij de bijeenkomst. De lijst met symptomen van de overgang was lang… “De overgang bespreekbaar maken, maakt het leven een stuk makkelijker”
Overgang taboe op werkvloer
Want hoe váák gingen de handen niet omhoog toen er vragen gesteld werden als: ‘Wie heeft er wel eens last (gehad) van …. …. …..’. De overgang is nog een echt taboe, zeker op de werkvloer. Terwijl toch uiteindelijk álle vrouwen hier doorheen gaan. Het een gewone fase in ons leven , evenals tienertijd, zwangerschap, of ouderschap.
Overgang normaliseren
Zoals plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Samenwerking Reina Buijs in haar opening aangaf: het is hoog tijd dat we dit onderwerp normaliseren. Hoe meer we communiceren, hoe meer begrip mag worden verwacht. Niet alleen thuis, maar ook van je collega’s en managers. En, heel belangrijk, ook van jezelf.
Deur open voor vrouwen
De rol van de afdeling Vitaliteit & Gezondheid binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam ook aan bod. Hun deur staat open voor vrouwen met overgangsklachten. Toch wordt daar tot nu toe nog maar weinig gebruik van gemaakt.
Maak de overgang bespreekbaar
Vrouwen lijken hun klachten meer als ‘privé’ te beschouwen en lossen deze liever thuis op. Terwijl die klachten juist het werk kunnen beïnvloeden. Een en ander bespreekbaar maken bij Vitaliteit & Gezondheid of bij je leidinggevende kan het leven een stukje gemakkelijker maken. Zo kan er samen naar eventuele aanpassingen worden gezocht.
Overgangsconsulente
Daarnaast – een heel bruikbare tip van Isa en Medina – kan een bezoek aan een overgangsconsulente ook veel hulp bieden. Juist omdat de klachten zo verschillend kunnen zijn. Zij zijn op de hoogte van de nieuwste inzichten en kunnen maatadvies geven dat bij jou past.
Meer begrip op de werkvloer
Laten we hopen dat de overgang een terugkerend onderwerp van gesprek wordt. En laten we blijven communiceren zodat vrouwen meer begrip kunnen vragen én krijgen op de werkvloer. Met zijn allen.’
Ook leuk om te lezen
Begin jij ook de dag met tien suikerklontjes? Klinkt raar toch, maar veel mensen doen dat, zonder het te beseffen. Ontbijtgranen en fruitsap zitten vol met(...)
Wil je rimpels voorkomen? Je gezichtsvermogen verbeteren? Oefen dan niet alleen je lichaam, maar houd ook je gezicht fit. In dit artikel lees je twee eeuwenoude(...)
Snel en gezond, daar zijn wij dol op! Dit is een eenvoudig te bereiden gerecht, zonder vlees en met weinig koolhydraten, dat je maakt met restjes(...)